Vår hemsida och blogg är framförallt för vanliga kvinnor och deras partners, kvinnor som är gravida, planerar graviditet eller har fött sitt/sina barn. Målgruppen är också kvinnor med olika besvär efter förlossningen. Vårdpersonal är välkomna att följa oss men de har varit nedprioriterade än så länge.

För våra vanliga besökare måste vi beklaga att vi delvis nu skall koncentrera oss på att informera vårdpersonal på vår blogg. Vissa inlägg i framtiden kan vara svårare att förstå eftersom många saker kring förlossningsvården är komplicerade med flera samtidigt verkande faktorer. Men vi försöker vara så klarspråkiga som det går.

I Sverige har man delvis sovit Törnrosas sömn vad det gäller förebyggning, diagnostik men även behandling av svåra förlossningsbristningar. En växande mängd barnmorskor och doktorer tänker likadant som vi. Äldre barnmorskor/doktorer, många redan pensionerade, kommer fortfarande ihåg tiden i Sverige med få sfinkterskadade kvinnor. Men alla är långt ifrån eniga hur dessa saker skall hanteras. ”Det är sådant som händer” tycker personer med en annan ideologi. Denna ideologi har rötter från 80- och 90-talet, ungefär under samma tid som antalet sfinkterskador började öka kraftigt i Sverige.

Så länge kvinnor föder vaginalt kommer sfinkterskador att existera. Men det går att minska dessa svåra bristningar kraftigt, inte minst i Sverige. Enheter har mycket olika utmaningar och även inom samma klinik varierar kunskaper avsevärt.

Vår framgångsrika metod är baserad på en gammal finsk tradition. Vi har moderniserat budskapet på vägen och försökt anpassa metoden till olika miljöer och förlossningsenheter. Vårt primära mål är att minska antalet svåra bristningar och genom detta förbättra kvinnornas livskvalité samt upplevelse av förlossningen. Vi önskar att kvinnor vill och vågar föda vaginalt. Detta bidrar också i sin tur att barnmorskor har kvinnor att förlösa i framtiden.

Kommentera

Publiceras ej