Cochrane Library var tidigare en intressant informationskälla för de som vill ha färdigtuggade sammanfattningar av publicerade artiklar i ett visst ämne. Det är dock alltid bättre att läsa och tolka originalartiklar själv. Under de senaste åren har Cochranes betydelse minskat. Många gånger har valet av författare varit kontroversiellt och lika ofta har författarna velat få genom sitt eget budskap genom att plocka fram data och artiklar som ger stöd till deras egen uppfattning. Om det inte finns direkt stöd från utvalda artiklar, tolkar man ändå resultat så som författarna önskar.

I en Cochrane review från 2013 har Waldman och Stock (Antenatal perineal massage for reducing perineal trauma. Cochrane Database of Systematic Reviews 2013, Issue 4. Art. No.: CD005123. DOI: 10.1002/14651858.CD005123.pub3.) gått genom artiklar som handlar om perineal massage före förlossning och risken för perineal trauma. I ena gruppen masserade man perineum i slutet av graviditet och i andra gruppen inte.

Huvudfyndet var att det fanns lika många små bristningar (grad 1 och 2) i underlivet och det var inte heller skillnad i antalet av stora bristningar (sfinkterrupturer, grad 3 och 4) mellan grupp med massage och grupp utan massage. Således betyder detta att massage av perineum inför förlossningen (med eller utan osaltat smör eller jungfru olivolja) hjälper inte om kvinnan vill undvika små eller stora bristningar vid förlossning.

Men författarna hittade ändå något positivt med att massera perineum. I massage gruppen fanns inte lika många bristningar som behövdes sy men detta var bara fallet hos kvinnor med första vaginala förlossning.Förklaringen för att man behövde sy oftare var att man klippte, av någon anledning, oftare i icke massage gruppen. Sedan hade massage kvinnor som hade fött tidigare mindre ont 3 månader efter förlossning jämfört med kontrollgruppen. Hmmm??? Alltså, förstföderskor som blev oftare klippta i icke massage gruppen hade lika lite ont som kvinnor i massage gruppen även om klipp enligt författarna borde orsaka mer smärtor.

För att hitta denna review, bara gå till Google och sök. 

Kommentera

Publiceras ej