Senaste tiden har det cirkulerat en nyhet i många medier att en liten plastflärp skulle minska antalet bristningar. Författarna har publicerat en artikel om detta, i Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol on line 24 augusti 2014. Deras liten undersökning (574 kvinnor i flärpgruppen mot 574 kontroller) visade significant nedgång i grad 1 och 2 bristningar men ingen skillnad i antalet sfinkterupturer (3.4 % i BÅDA grupper). Åter igen: vill man minimera riskerna att bli drabbad av en sfinkterskada v/förlossning, det är barnmorskans/doktorns handläggning av förlossning som avgör. PERINEALSKYDD!

2 kommentarer

Natasha

11 Mar 2015 12:17

Aktivt perinealskydd och god kommunikation med den födande kvinnan förebygger förlossningsskador! Mer behövs inte. Hoppas kvinnor inte tror att en flärp skulle minska förlossningsskador, hemskt!

Ingela

11 Mar 2015 17:07

håller med dig Natascha, vem har skrivit den artikeln å vem har jobbat aktivt men den här flärpen, skulle väldigt gärna få se på dom siffrorna, fattar inte barnmorskor å läkare att man måste vara aktiv å skydda perineum, vilket fiasko å ens lansera en plastflärp, men å andra sidan kanske det är det som gör att man jobbar aktivt å tror att det är plastflärpens förtjänst, bra om den räddar en kvinna iaf.......

Kommentera

Publiceras ej